Aziatische aandelenmarkten bleven donderdag achter toen Amerikaanse aandelenfutures nieuwe pieken bereikten nadat de Federal Reserve haar toewijding onderstreepte om het beleid super soepel te houden, zelfs nu de economie snel herstelt.

 

MSCI’s breedste index van aandelen uit Azië-Pacific buiten Japan steeg met 0,2% in een zeer rustige handel. De bewegingen waren bescheiden in de hele regio met een stijging van 0,1% in Chinese blue chips en een doodlopende weg in Zuid-Korea.

 

De Japanse Nikkei daalde met 0,3%, niet geholpen door nieuws De gouverneur van Tokio had om noodmaatregelen gevraagd om een ​​golf van COVID-19-infecties te stoppen. Amazon aandelen koers is gestegen.

 

 

De outperformance van de Amerikaanse economie hielp de S&P 500-futures met 0,4% naar een nieuw hoogtepunt te stijgen, terwijl Nasdaq-futures met 0,7% stegen. EUROSTOXX 50-futures verstevigden 0,4% en FTSE-futures 0,3%.

 

Uit notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve bleek dat de leden vonden dat de economie nog ver achterblijft bij het beoogde doel en geen haast hadden om hun aankoop van obligaties van $ 120 miljard per maand terug te schroeven.

 

Fed-voorzitter Jerome Powell spreekt later op donderdag op een IMF-evenement en zal waarschijnlijk de gematigde vooruitzichten herhalen.

 

“Deze discussie is in overeenstemming met onze visie dat het later dit jaar zal zijn voordat de Fed begint te praten over tapering, waarbij daadwerkelijke veranderingen in het aankooptempo pas plaatsvinden in het eerste kwartaal van 2022”, aldus analisten van JPMorgan. Koers Shell aandeel is verkocht.

 

“Fed-functionarissen beschouwden de recente stijging van de rente op staatsobligaties op langere termijn over het algemeen als een weerspiegeling van verbeterende vooruitzichten en een zekere versteviging van de inflatieverwachtingen, en niet als een risico voor de vooruitzichten.”

 

Het rendement op 10-jaars staatsobligaties is sindsdien iets teruggelopen tot 1,669%, vanaf de recente top in 14 maanden van 1,776%, maar het had moeite om onder de 1,59% te breken.

 

De pullback viel samen met een dip in de dollarindex naar 92.382, vanaf het recente hoogste punt in vijf maanden op 93.439. De dollar stond eveneens op 109,70 yen, na zijn recente piek in een jaar van 110,96 te zijn verdwenen.

 

De euro bleef stabiel op $ 1,1874, na ‘s nachts een hoogste punt van $ 1,1914 te hebben bereikt na een verrassend optimistisch onderzoek naar de bedrijfsactiviteiten van de Europese Unie.

 

“Verbeterde virus- en groeiverwachtingen hebben het vertrouwen van de consument en het bedrijfsleven gestimuleerd, waardoor zowel de binnenlandse als de wereldwijde vraag naar gefabriceerde producten is gestegen”, aldus analisten van Barclays in een notitie.

 

“Dit fenomeen is breed gedragen in de Europese economieën.”

 

Op de grondstoffenmarkten stond goud stil op $ 1.738 per ounce nadat het weerstand ondervond rond $ 1.745.

 

De olieprijzen daalden, maar bevonden zich nog steeds binnen een smalle handelsband die de afgelopen twee weken of zo heeft gehandhaafd.

 

Brent daalde 33 cent tot $ 62,83 per vat, terwijl Amerikaanse ruwe olie 37 cent verloor tot $ 59,40 per vat.

 

(Aanvullende rapportage door Chibuike Oguh; bewerking door Ana Nicolaci da Costa en Jacqueline Wong)