Home »

 
 

Welke universiteit?

 

Naast het kiezen van een opleiding, zal je ook moeten bepalen op welke school of universiteit je de gekozen opleiding wilt volgen. Hoewel de meeste leerlingen zich realiseren dat het belangrijk is om de juiste keuze te maken, is het een keuze die toch vaak wordt onderschat.

Zo kiezen veel leerlingen voor een bepaalde universiteit omdat deze dicht bij huis is. Hoewel dit op zich een valide reden is en zeker wel voordelen biedt, kan het uiteindelijk toch tot spijt leiden. Het is namelijk mogelijk dat de stijl van het onderwijs op de desbetreffende school niet aansluit bij de verwachtingen van de leerling of dat andere universiteiten een beter programma hebben voor dezelfde studie.

vaca-high-graduation-001Daarnaast kan het ook voorkomen dat leerlingen voor een universiteit kiezen in een omgeving die helemaal niet bij ze past. Als je je in een bepaalde stad niet thuis voelt, dan is het soms verstandiger om voor een andere universiteit te kiezen. Je zult immers 4 jaar doorbrengen in de stad waar je studeert in die tijd moet het leven buiten de studie ook aan je verwachtingen voldoen.

Houd daarom bij het selecteren van een universiteit rekening met alle factoren en probeer zelf te bepalen welke factoren voor jou het belangrijkst zijn. Ga niet naar de eerste de beste universiteit, maar bezoek open dagen van universiteiten, praat met studenten die daar studeren en vraag naar zaken die jij belangrijk vindt. Het beeld dat je zelf in je hoofd hebt van een bepaalde universiteit hoeft niet altijd te kloppen en je zal dus zelf moeten uitzoeken of een universiteit daadwerkelijk aan jouw verwachtingen voldoet.