Home » Blog » Het talent van de docent

 
 

Het talent van de docent

 

Leraar met ictHet kiezen van een studie en de juiste universiteit is geen makkelijke opgave. Je wilt een studie die bij je talenten aansluit en een studiestad waarin je je thuis en op je gemak voelt. Maar daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de wijze en kwaliteit van het onderwijs bij verschillende onderwijsinstellingen.

De kwaliteit van het onderwijs ligt momenteel behoorlijk onder vuur in Nederland. Door het grote lerarentekort van de afgelopen jaren is de kwaliteit van de leraren gedaald. Dit terwijl de kracht van het onderwijs nu juist zit in de bekwaamheid van de docenten, aldus de onderwijsraad. Daarom pleit de onderwijsraad nu voor sterkere sturing op de kwaliteit van leraren door onder andere meer selectie aan de poort en verplichtte bijscholing.

Eén aspect waar de leraren vooral op afgaan is de ICT bekwaamheid. Uit onderzoek van EenVandaag Jongerenpanel is gebleken dat het merendeel van de leerlingen van mening is dat de ICT vaardigheden van hun docenten niet voldoet. Dit terwijl in het onderwijs steeds meer wordt gewerkt met bijvoorbeeld digiborden en iPads.

De PVDA komt daarom met een motie om de toelatingseisen voor de pabo en de opleiding zelf aan te scherpen. ICT bekwaamheid moet meer ruimte krijgen in het curriculum van de pabo en moet wettelijk worden vastgelegd. Tevens zouden studenten die opgeleid willen worden tot leraar, zelf geen onvoldoende mogen hebben voor wiskunde of Nederlands.

De kwaliteit van het onderwijs in Nederland is niet slecht maar laat dus nog wel wat te wensen over. Het is daarom niet onverstandig om bij de keuze van universiteit ook te informeren hoe deze aangeschreven staat ten op zichtte van anderen en dit mee te nemen in je keus. Ben je benieuwd hoe onze universiteiten ervoor staan? Kijk dan op de World University Ranking lijst.

Tags: , ,

 

Geen reacties

Laat als eerste een reactie achter

Plaats een reactie