Home » Blog » Geld lenen als student

 
 

Geld lenen als student

 

studenten-De meeste studenten hebben geen tijd om naast hun studie een fulltime baan te nemen en in veel gevallen moet er tijdens de studie, zelfs met een parttime baantje, wel eens wat geld worden geleend. In zo’n geval heb je als student zijnde een aantal opties om geld te lenen:

Een aanvullende lening bij DUO
De goedkoopste en meest interessante manier om geld te lenen voor studenten is het aanvragen van een aanvullende lening op de studentenbeurs. Deze lening kan worden aangevraagd bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) en het is een aantrekkelijke optie vanwege het lage rentepercentage (op dit moment ongeveer 1,5 procent). Studenten die bij DUO geld willen lenen kunnen maandelijks een bedrag van enkele honderden euro’s lenen en er hoeft pas te worden gestart met terugbetalen na het afronden van de opleiding. Het terugbetalen kan bovendien naar draagkracht worden gedaan, zodat financiële problemen worden voorkomen.

Een studentenkrediet
Een studentenkrediet is soort van consumptief krediet speciaal voor studenten. Er zijn verschillende banken en kredietverstrekkers die een studentenlening of studentenkrediet aanbieden. Deze vorm van lenen heeft als voordeel dat er doorgaans ineens een groot bedrag van enkele duizenden euro’s geleend kan worden, maar daar staat wel tegenover dat de rente ten opzichte van een DUO-studentenlening fors hoger is Hoe hoog de rente precies is is afhankelijk van de bank of kredietverstrekker die wordt gekozen. Het rentepercentage ligt doorgaans tussen de 8 en 10 procent. Nadeel is wel dat na je studie het krediet wordt omgezet naar een doorlopend krediet. Het is verstandig dan te kijken of je bank nog steeds de goedkoopste is. Bij de aanbieders van studentenkrediet Rabobank en ING beginnen de rentepercentages bij 8,3 procent, terwijl de goedkoopste aanbieder van doorlopend krediet FREO maar 5 procent rekent.

rood staanRoodstand
Tot slot gebruiken ook veel studenten roodstand om tijdelijk geld te lenen van de bank. Het is waarschijnlijk de meest eenvoudige manier om geld te lenen en er kan doorgaans een bedrag van maximaal duizend euro worden geleend. Wat veel mensen, en dus ook studenten, niet weten is dat roodstand erg duur is. Met een rentepercentage van 12 tot 15 procent is het duurder dan zowel de aanvullende lening bij DUO als het consumptief krediet in de vorm van een studentenkrediet.

Tags: , ,

Reacties zijn gesloten

Sorry, maar je kunt geen reacties achter laten voor dit bericht.