Home » Blog » Ethiek in de kapitalistische wereld

 
 

Ethiek in de kapitalistische wereld

 

In het Westen wordt op veel universiteiten onderwezen vanuit de kapitalistische wereld waarin wij leven. Toch is het in de loop der jaren steeds belangrijker geworden om in allerlei beroepsgroepen zorgvuldig om te gaan met ethiek. Het bedrijfsleven is een tak waarin zo veel mogelijk geld verdienen vaak centraal staat. Des te opvallender dat het Inamori International Center for Ethics and Excellence voor het eerst in haar geschiedenis een ‘kapitalist’ gaat belonen met de Inamori-ethiekprijs. Lees hier het verhaal van Yvon Chouinard en zijn Patagonia.

Yvon-Chouinard-patagonia

Chouinard, zoon van een Frans-Canadese monteur, was jarenlang een professionele bergbeklimmer voordat hij besloot zijn eigen outdoor-lijn op te zetten onder de naam Patagonia. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot toonaangevend in de outdoor branche. Ondanks de hoge omzet van het bedrijf, hecht Patagonia nog steeds veel waarde aan ethiek. Zo introduceerde Chouinard een lijn met hiking- en klimspullen onder het concept ‘climbing clean’. Al sinds de opstart van het bedrijf in 1970 committeert het bedrijf zich aan duurzame producten, zoals pesticide vrije shirts, en is daarmee volgens het Inamori International Centre for Ethics and Excellence een belangrijk voorbeeld voor andere grote bedrijven.

inamori-quote

De producten van het merk kenmerken zich door hoogwaardige kwaliteit en duurzaamheid. Het is om die reden dat Patagonia het belangrijk vind deze kenmerken ook terug te zien bij de erkende Nederlandse retailers.

Bekijk hieronder een lezing van Yvon Chouinard over duurzaam ondernemen:

Tags: , , , ,

Reacties zijn gesloten

Sorry, maar je kunt geen reacties achter laten voor dit bericht.