Home » Blog » Collegegeld verhoogd, ineens of gespreid betalen?

 
 

Collegegeld verhoogd, ineens of gespreid betalen?

 

Studeren kost geld of je nu een mbo opleiding volgt of een hbo/universitaire studie. Hoe hoger de opleiding des te hoger het collegegeld. In 2015 moet je €45,- meer collegegeld betalen dan in 2014. De bedragen die betaald moeten worden om aan een studie te kunnen deelnemen zijn niet mis. De meeste studenten kunnen dit bedrag dan ook niet in één keer betalen. Steeds vaker wordt er een aanvraag voor gespreide betaling ingediend.

slide_17

Collegegeld

Jaarlijks moet aan het begin van het studiejaar collegegeld betaald worden. Als je een voltijd HBO studie volgt is dit voor het seizoen 2015-2016 een bedrag van € 1.951. Voor de meeste studenten is dit niet op te brengen, want het collegegeld is niet het enige wat betaald moet worden. Naast  het te betalen collegegeld moet een student ook nog boeken aanschaffen en allerlei andere studie-gerelateerde materialen.

Betalingsmogelijkheden

1. In één keer

Studenten kunnen het collegegeld in één keer betalen. Dit is ook wat de universiteiten het liefst zien. Maar kan een student hieraan niet voldoen, dan is er een andere mogelijkheid in het leven geroepen.

2. Gespreid betalen

Studenten waarvoor het onmogelijk is om het collegegeld in één keer te voldoen, kunnen het collegegeld ook gespreid betalen. Je kunt dit bij de universiteit aanvragen. Het te betalen collegegeld kan dan over een aantal maanden uitgesmeerd worden.

In Nederland bestaat de regeling van gespreide betaling al een tijdje. Alleen is het misschien niet bij iedere student bekend. In België is ook het collegegeld verhoogd en hier zie je dan ook dat steeds meer studenten vragen om gespreide betaling van het inschrijfgeld.

Lening afsluiten

HBO en universitaire studenten in Nederland krijgen sinds dit studieseizoen geen studiefinanciering meer. Om het collegegeld toch te kunnen betalen kunnen zij een lening afsluiten of ook wel een collegegeldkrediet. Na je studie moet je dan het geleende bedrag inclusief rente terugbetalen. Een student kan € 162,58 per maand hiervoor lenen.

slide_16

Tags: , , , , ,

Reacties zijn gesloten

Sorry, maar je kunt geen reacties achter laten voor dit bericht.