Home » Blog » 3 tips voor eerstejaars studenten

 
 

3 tips voor eerstejaars studenten

 

student op kamersDe deadline om je in te schrijven voor een bacheloropleiding is op 1 mei verstreken. De start van het nieuwe studiejaar op 1 september komt dan ook snel dichterbij. Voor veel middelbare scholieren is de start van een bacheloropleiding aan een hogeschool of universiteit een grote stap, er verandert tenslotte veel. Hoe kun je jezelf het beste voorbereiden op deze nieuwe fase in je leven?

1. Ga op kamers!

Veel studenten studeren in de grote stad en dat is vaak lang reizen vanaf je woonplaats. Dankzij de ov-jaarkaart is het mogelijk om dagelijks op en neer te reizen tussen school en huis, maar in sommige gevallen is de reistijd zo groot, dat het nauwelijks de moeite waard is. Daarom gaan veel studenten op kamers. Dat heeft verschillende voordelen omdat je minder lang onderweg bent, kun je meer tijd besteden aan je studie. Dat kan de studieresultaten verbeteren. Daarnaast leer je gemakkelijker medestudenten kennen in je studiestad, omdat je nooit de laatste trein terug naar je ouders hoeft te nemen. Als laatste helpt het om verantwoordelijkheidsgevoel te krijgen: studenten leren omgaan met geld, moeten zelf voor eten zorgen en moeten hun kamer tijdig schoonmaken.

2. Zoek een passende bijbaan

Of je nu bij je ouders woont of op kamers, het hebben van een bijbaan is altijd een goed idee. Hiermee verdien je zelf je geld, wat met name voor studenten op kamers vaak noodzakelijk is maar het staat daarnaast ook nog is goed op je cv. Het is ideaal wanneer je een bijbaan kan vinden die aansluit bij je studie, dat zorgt voor werkervaring die van pas kan komen in een latere carrière.

3. wordt lid van een studentenvereniging

Als je in een stad gaat studeren waar je nog maar weinig mensen kent, is het een goed idee om lid te worden van een studie- of studentenvereniging. Je werkt op deze manier aan je netwerk, wat van pas kan komen bij het zoeken van een bijbaan of een stage. Zorg er wel voor dat je niet elke avond op de vereniging te vinden bent, want je lidmaatschap moet natuurlijk niet ten koste gaan van je studieresultaten.

Tags: ,

Reacties zijn gesloten

Sorry, maar je kunt geen reacties achter laten voor dit bericht.